SİGORTAMEDYA ÖZEL
Hızla değişen otomotiv sektöründeki veriler ve veri setleri, sadece üretim, satış ve bakım süreçlerini değil, aynı zamanda risk yönetimi ve sigorta sektörünü de doğrudan etkiliyor. Otomotiv endüstrisinden elde edilen detaylı veriler, sigorta şirketlerinin daha etkili risk değerlendirme ve fiyatlandırma stratejileri geliştirmelerine olanak sağlıyor. Araçların kullanım koşulları, arıza geçmişleri, kaza raporları ve sürücü davranışları gibi veriler, sigorta şirketlerinin risk profillerini daha doğru bir şekilde belirlemelerine yardımcı olurken bu bilgiler, poliçe fiyatlandırmalarını optimize etme, hasar tahminlerini iyileştirme ve müşteri memnuniyetini artırma gibi birçok alanda da kritik önem taşıyor. Sigorta Ekranı’nda Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’a konuk olan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, datanın sigorta şirketleri için önemine dikkat çekti. Cardata hakkında bilgiler veren Yalçın, sigorta şirketlerine sundukları hizmetleri paylaştı. Cardata’nın sigorta şirketlerine araç değerleme süreçlerini hızlandırma ve kolaylaştırma konusunda büyük bir avantaj sunduğunu söyleyen Yalçın, “Cardata’nın veritabanı, Türkiye’deki en yüksek eşleşme oranıyla sigorta şirketlerinin kasko değer listeleriyle uyumlu olarak çalışıyor. Cardata’nın online platformu, araç değerlerini belirlemek için kullanıcı dostu bir arayüz sunuyor. Kullanıcılar, araçların marka, model, kasa tipi, yakıt türü ve vites tipini seçerek kolayca değerleme yapabiliyorlar. Ayrıca, aracın kilometre bilgisi ve hasar durumu gibi detaylar da girilebiliyor. Sonuç ekranında ise aracın minimum, ortalama ve maksimum rayiç değerleri görüntülenebiliyor. Sigorta şirketleri bu ekranları kullanarak araçların talep oranlarını, piyasa fiyatlarını ve stok maliyetlerini görebiliyor. Ayrıca, sistem yaklaşık 8 saniyede rayiç değerini hesaplayarak zaman kazandırıyor ve ilan sitelerinde vakit kaybını ortadan kaldırıyor. Cardata’nın sunduğu bu sistem, sigorta şirketlerine aracın değerini hızlı ve doğru bir şekilde hesaplama imkanı tanırken aynı zamanda risk yönetimi ve fiyatlandırma süreçlerini de kolaylaştırıyor” dedi.
Yalçın, 2012 yılından beri faaliyette olduklarını belirterek “Otomotiv datası şirketi olarak Türkiye’de başta sigorta sektörü olmak üzere otomotiv datasının kullanıldığı tüm sektörlere anlamlı ve güncel doğru data ve data setleri sağlayan bir şirketiz. Ağırlıklı olarak sigorta sektörü ile çalışıyoruz ve sigorta sektörüne yaklaşık 12 yıldır çok önemli ve faydalı data setleri sağlıyoruz. Türkiye’de 0 km olarak satılan yaklaşık 1.300 adet aracın ve ikinci elde yaklaşık 60.000 adet aracın marka, model, model tipi yapı ağacı, teknik datası, donanım datası, fiyat datası, resim datası gibi çok çeşitli data setlerini sağlıyoruz. Sigorta sektörünün yanı sıra filo ve kiralama sektörüne, banka ve finans kuruluşlarına, otomobil, bayilik ve galerilerine ve internet portallarına, ilan sitelerine tüm data setlerimizi sunuyoruz. Sigorta sektörüne sağladığımız alameti farikamız olan teknik data veri setimiz çok önemli. Yaklaşık 12 senedir teknik data, sigorta sektörünün önemli bir veri kaynağı oldu. Sigorta şirketlerinin aktüerya, tarifelendirme, fiyatlandırma departmanlarının vazgeçilmez bir kaynağı haline geldi. Bunun yanı sıra fiyatlandırma tarafında sigorta şirketleri için donanım yani ekipman datası sağlıyoruz. Sigorta şirketleri özellikle ekipman datasından çok çeşitli riskler hesaplayarak bizim datamızı kullanıyorlar ve doğru fiyatlandırma, doğru tarifelendirme çalışmaları için risklerini minimuma indiriyorlar” dedi.
Data işinin kolay bir iş olmadığına dikkat çeken Yalçın, “Türkiye’de satılan tüm araçların tüm veri setlerini hem geçmişte hem de bugün topluyor olmanız lazım. Toplamak da yetmiyor. Bunları anlamlı hale getirebiliyor olmanız lazım. Çünkü otomobil sektörü özellikle son yıllarda yeni markaların özellikle Çinli markaların, elektrikli araçların girmesi ile daha da karışık hale geldi. Biz bu konuda uzman bir şirketiz. Dolayısıyla tüm verileri anlamlı hale getirip sigorta sektörünün kullanabileceği formatlarda sunuyoruz. Türkiye’de otuza yakın kurumsal sigorta şirketi var. Biz bunların 28 ile şu an bilfiil çalışıyoruz. Sadece teknik data ve donanım datası değil aynı zamanda 0 km fiyat datası ve ikinci el fiyat datası gibi veri setleriyle sigorta sektörüne hizmet ediyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de faaliyette olan 49 markanın da data sağlayıcısıyız. İkinci el araç rayiç değerleme tarafı için otomobil bayilerinin, sigorta sektörünün, galerilerin kullandıkları önemli bir online hizmetimiz de var” açıklamalarında bulundu.
Cardata’nın sigorta şirketlerine kapsamlı veri setleri sunarak sektörde önemli bir kolaylık sağladığını dile getiren Yalçın, şirketin sunduğu veri setleri hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de satılan tüm araçların teknik verilerini içeren teknik data setinin, 20 ila 25 parametreden oluştuğunu söyleyen Yalçın, “Hem sıfır km araçlar hem de geçmişe dönük araçlar için teknik veriler sunuluyor. Sigorta şirketlerine toplu veri sağlandıktan sonra, kasko değer listeleri güncellendiğinde de teknik veri güncelleniyor” dedi. Donanım ve ekipman data seti ile araçların iç ve dış donanımları, güvenlik ekipmanları ve diğer özellikleri hakkında bilgiler sunulduğunu aktaran Yalçın, “Bu veri seti, sigorta şirketlerinin fiyatlandırma, tarifelendirme ve risk yönetimi süreçlerinde kullanılıyor” bilgisini paylaştı. Fiyat data setinin geçmişe dönük ve güncel fiyat bilgilerini içerdiğini ve araçların değerlerini doğru bir şekilde hesaplamaya yardımcı olduğunu ifade eden Yalçın, sundukları online ikinci el araç rayiç değerleri hizmetiyle 8 saniye içinde bir aracın rayiç bedelini hesaplayabildiklerini ve bu veri setinin aracın minimum, ortalama ve maksimum rayiç değerlerini, talep oranlarını ve piyasa fiyatlarını içerdiğini aktardı. Cardata’nın kasko kodlarıyla eşleşmiş veri setleri sunarak sigorta şirketlerinin entegrasyon süreçlerini kolaylaştırdığını belirten Yalçın, “Ayrıca, kasko değer listesinde yer almayan 15 yaş üstü araçların rayiç bedellerini de sağlıyoruz. Bu, özellikle eski ve nadir araçların değerlerini bulmakta zorlanan sigorta şirketleri için büyük bir avantaj sunuyor” dedi. Motosiklet data seti ile Türkiye’de satılan motosikletlerin teknik ve fiyat verilerini sağladıklarını söyleyen Yalçın, artan motosiklet pazarında, bu veri setinin sigorta şirketleri için önemli bir değer sunduğuna dikkat çekti. Yalçın, pandemiden sonra ikinci el araç fiyatlarının büyük değişiklikler gösterdiğini hatırlatarak güncel ve doğru veri sağlanmasının önemini de vurguladı.
12 yıldır sigorta sektörüne data sağladıklarını ve bu kapsamda çok gelişmiş güvenlik korumaları ve güvenlik duvarları bulunduğunu söyleyen Yalçın, “Zaten bunu da sigorta şirketleriyle yapmış olduğumuz sözleşmelerde hem sigorta şirketi için hem kendimiz için güvence altına alıyoruz. Data işini yapabilmeniz için otomotivci olmanız lazım. Yazılım şirketleri denemeye çalışıyorlar ancak bu iş otomotivci işi. Yazılım işin teknolojik tarafı. Dolayısıyla eğer Türkiye’de data işi yapacaksanız öncelikle geçmiş dataya sahip olmanız lazım. Yani çok uzun zaman önce bu data toplama ve anlamlı hâle getirme işine başlamış olmanız gerekiyor. Yazılım şirketleri otomotivci olmadıkları için yanlış değerlerle maalesef sigorta şirketlerini yanıltabiliyorlar. Internet’ten, ilan sitelerinden data çekerek bu iş olmaz” dedi.
Türkiye’de otomotiv sektöründe yapay zekaya ilk el atan şirket olduklarını belirten Yalçın, “Online ikinci el rayiç değerleme tarafını chatGBT platformunda yapay zekaya aktardık. Cardata yapay zeka uygulamasında ikinci el ve 0 km araç fiyatlamasında artık yapay zekayla konuşup, yapay zekaya komut verip anında aracın rayiç değerini veya sırf kilometre fiyat bilgisini alabiliyorsunuz. Aracın kasko kodu ile bile sorgulama yapabiliyorsunuz chatGBT’den. Bu konuda oldukça mesafe kaydettik. Birkaç sigorta şirketini de Cardata’nın yapay zeka rayiç değerlemesine çok yakın bir zamanda entegre edeceğiz. Yine sigorta sektörüne yapay zekayla ilgili çok yakında çok yeni bir ürün daha çıkartacağız” açıklamalarında bulundu.
Sektördeki tüm ihtiyaçlara 7/24 yanıt verdiklerini söyleyen Yalçın, “Sigortacılığın zorluklarını ve karmaşıklığını göz önünde bulundurarak her zaman yüksek kaliteli hizmet sunmayı hedefliyoruz. Otomotiv sektöründe 800’ün üzerinde bayiye hizmet veriyoruz ve aynı kalitede hizmeti sigorta sektöründeki acentelere de sunmayı hedefliyoruz. İkinci el araç rayiç değerleme, hasar tespit ve araç değer kaybı gibi konularda yapay zeka destekli hizmetler sunuyoruz. Bu hizmetler, sektördeki standardizasyonu artırarak doğru veri sağlamamıza yardımcı oluyor. Şu anda yaklaşık 30 sigorta şirketinden 28’i ile iş birliği yapıyoruz. Bu iş birlikleri, sektörümüzde standart bir veri oluşturmamıza olanak tanıyor ve doğru veri sağlamamız sektörün genelini olumlu etkiliyor. Henüz bizimle çalışmayan sigorta şirketlerine de kapımız açık. Onlara da aynı yüksek hizmeti sunmaktan mutluluk duyarız. Türkiye’nin en iyi veri şirketi olarak, doğru araç rayiç değerleri sunarak sektördeki yanlış yönlendirmeleri önlemeyi amaçlıyoruz. Gelecekte, hem otomotiv hem de sigorta sektöründeki hizmet kalitemizi daha da artırarak daha fazla şirketle iş birliği yapmayı hedefliyoruz. Sürekli olarak yenilikçi çözümler geliştirmeye ve sektördeki standartları yükseltmeye devam edeceğiz. Müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için çalışmaya devam edeceğiz. Çok sayıda acente ve brokerle çalıştıklarını aktaran Yalçın, otomotiv sektöründe hizmet verdikleri 800’e yakın bayii gibi sigorta aracılarına da hizmet verebilecekleri söyleyerek “Onlara yapay zeka ile birlikte rayiç değerleme hizmeti verebiliriz. Hasar tespiti ve araç değer kaybı konusunda kaliteli hizmet sunabiliriz” dedi.
Otomotiv pazarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yalçın, 0 km araç satışlarının 2023 yılında 1,2 milyon adete ulaştığını aktararak “Bu, Türkiye Cumhuriyet tarihindeki rekor bir satış adediydi. 2024 yılına baktığımız zaman 0 km araç satışları kötü gitmiyor. Temmuz sonu itibariyle yaklaşık 600.000 adetlere gelecek. 2024 yılını da yaklaşık bir milyonun üzerinde kapatabiliriz. İkinci el tarafında ise pandemiden sonra gerçek olmayan, neredeyse 0 km fiyatlarını geçen fiyatlarla karşılaştık. Artık o normale döndü, ikinci el araç fiyatları şu an belli seviyelerde regüle oldu. Ancak özellikle bu sene Çinli markaların, elektrikli markaların da piyasaya ve Türkiye pazarına girmesiyle birlikte çok kompleks bir yapı oluştu. Birçok marka ve model tipi satışta. 0 km araçlarda yıl sonuna kadar önemli satış kampanyaları olacak. 0 km araç fiyatlarında yıl sonuna kadar çok büyük oynamalar olmayacak. Bu da ikinci el araç fiyatlarıyla aradaki makası daraltacak. Dolayısıyla sigorta sektörüne bir ışık tutabilmek açısından yılın ikinci yarısının ağırlıklı olarak 0 km araç satışlarıyla gerçekleşeceğini, yaklaşık 400.000-500.000 adetlik bir satış olacağını da projekte edebiliriz” diye konuştu.
Araç alırken en önemli faktörün bütçe olduğunu belirten Yalçın, bunun yanı sıra piyasa koşullarını da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyerek “Şu anda döviz ve ekonomik parametrelerin stabil olması, enflasyonun düşmesi gibi olumlu durumlar mevcut. Bu nedenle, sıfır kilometre araç almak için yılın sonu, özellikle kasım ve aralık ayları, iyi bir zaman olabilir çünkü markalar bu dönemde çeşitli kampanyalar düzenliyor. Ayrıca, ikinci el araç satışı düşüşte ve fiyatlar ayda yüzde 1-2 oranında geri gelmeye devam ediyor. Bu yüzden, ikinci el aracını satıp sıfır kilometre bir araç almak isteyenler için şu anda uygun bir zaman olabilir” diye konuştu.
Sigorta Ekranı: